Catalan

Indicadors

Sabent que existeixen moltes probabilitats de trobar un infant com l’Elena en la teva classe, resulta fonamental identificar els indicadors que pot tenir l’ abús sexual infantil.

La veritat és que no existeix un patró únic de símptomes i és possible trobar diversos indicadors emocionals i socials, cognitius, conductuals i funcionals o, fins i tot, l’absència total de tots ells. Aquestes diferències estan relacionades amb factors com la gravetat, la freqüència  i la duració de l’abús, la relació amb la persona abusadora, les característiques individuals de la víctima, la reacció de la família i els recursos de la seva xarxa social.

Un dels indicadors més freqüents en els infants víctimes d’abús sexual infantil és un canvi sobtat, aparentment inexplicable, en la seva conducta. Per exemple, un excel·lent alumne que de sobte comença a suspendre tots els seus treballs o una nena com l’Elena que es retreu i no es relaciona amb infants de la seva edat.

Degut a que l’abús sexual es considera una probabilitat remota per a molts professionals, aquest indicador sol passar desaparegut. En altres casos, usualment quan l’abús és de llarga durada, no s’observen canvis sobtats de conducta, però sí diversos problemes que ens parlen de vivències traumàtiques en la vida d’aquest infant o adolescent.

Alguns dels problemes que són possible observar en infants i adolescents víctimes d’ abús sexuals són: (Atenció: cap d’ aquests símptomes constitueix un indicador per si sol ni tampoc hem d’esperar a trobar-los tot per actuar. Han de ser valorats amb cura i amb una visió integral)

En el cas de l’Elena podem observar algunes característiques pròpies dels efectes de l’abús en la infància. Assenyala aquells que podrien indicar que l’Elena es una víctima d’un abús sexual.

Ara que els has detectat, què creus que podries fer per protegir-la?

L’Elena no menja i es queixa de mal de panxa

Si vols veure altres exemples, pots fer clic aquí, però tingues en compte que alguns continguts poden ser sensibles:

 

Dibuixos: En aquesta pàgina podràs veure alguns dibuixos de infants i adolescents que han experimentat victimització sexual.

Jocs: Al minut 02:09 d’aquest fragment de la pel·lícula “No tengas miedo” (Montxo Armendáriz, 2010) es pot veure com la protagonista expressa, a través del joc, una victimització sexual viscuda. Tot i això, s’ha de tenir en compte que el joc és només una forma d’expressió que fan servir alguns infants. No totes les víctimes d’abús sexual mostraran un joc sexualitzat o violent. Tampoc tots els nens i nenes que mostren un joc d’aquestes característiques han estat víctimes d’abús sexual.